-a a +a

Pénzügyi és gazdasági tudásbázis a Sziget Fesztiválon

2013-08-08 12:57
6148

Az OTP Fáy András Alapítvány által működtetett O.K. Központ (Középiskolások Országos Pénzügyi és Gazdasági Oktatóközpontja) 2012. novemberi megnyitása óta több mint 5000 gyereknek és fiatal felnőttnek nyújtott ingyenes pénzügyi és gazdasági tréninget, a nyári szünidő alatt a fesztiválok során szintén sok fiatalhoz juttat el alapvető pénzügyi és gazdasági ismereteket. Az O.K. Központ a VOLT és az OTP Bank Veszprémi Utcazene Fesztivál után most a Szigeten mutatkozik be mindenki számára érdekes, színes programjaival.

„A fesztiválok során azt tapasztaltuk, hogy a fiatalok lelkesek, imádják az ötletes játékokat, és az érdekes feladatokat. Úgy tanulnak stratégiát, tervezést és sok egyéb hasznos ismeretet, hogy közben pozitív élményeket szereznek." - mondta el dr. Sarkady-Kiss Lilla projektvezető. Aki ellátogat az O.K. Központ sátrába, különféle játékokat, ügyességi feladatokat próbálhat ki (például kosárlabdázhat különleges szabályok szerint vagy célba dobhat), mindezt úgy, hogy közben pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási alapismeretekre tesz szert. Aki részt vesz e játékokban, az a pénzügyi és gazdasági kérdésekben nyert tapasztalaton túl különféle nyereményeket is kaphat.

Az O.K. Központ a fesztiválokon túl júliusban egy négyhetes Fáy Gazdasági Tábort is szervezett Balatonfenyvesen, ahol minden héten 30, összesen 120 középiskolás diákot látott vendégül az ország 8 településéről. A táborozók többek között pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási és karrier-tanácsadás témákat feldolgozó játékos programokon vehettek részt. A tábor egyik fiatal résztvevője azt mondta, „Ha lehet jönni jövőre is, én biztosan itt leszek. Ráadásul ingyen volt. Még több ilyen kellene, mert az a legjobb az egészben, hogy olyan dolgokat ismertünk meg, tanultunk, amit máshol, például az iskolában nem lehet."

A nyári szünet után az O.K. Központ folytatja ingyenes tréningjeit az Európa-szerte egyedülálló intézményben, ahol modern audiovizuális eszközökkel ellátott tantermekben várja a középiskolás diákokat. Az O.K. Központ célja, hogy a világszínvonalú eszközökkel, tartalommal, az életből vett, játékos, egyáltalán nem tankönyvszagú feladatokkal és az inspiratív pedagógia módszertanával segítse elő a társadalmi szemléletformálást.


Az O.K. Központ az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében támogatott, TÁMOP-3.2.1.B-11/1-2012-0001 azonosítószámú, „Középiskolások Országos Pénzügyi és Gazdasági Oktatóközpontja" című projektben került kialakításra. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 1 103 552 921 Ft.