-a a +a

Rendhagyó szakmai nappal ünnepelte a Földünk Világnapját az OTP Fáy András Alapítvány

2013-10-22 12:39
6366

Az O.K. Központ a Földünk Világnapja alkalmából új, környezetgazdálkodási tréningmodullal és szakmai programokkal várta a látogatókat. Délelőtt a diákok vehettek részt tematikus tréningeken, amelyek során tájékozódhattak a megújuló energiaforrások szerepéről, a különböző fejlesztések, beruházások épített és természeti környezetre gyakorolt hatásairól, az ingatlanfejlesztés társadalmi szempontjairól, illetve a fenntartható fejlődés kérdéseiről. Délután Azurák Csaba moderálásával egy teaházi beszélgetésre és ennek részeként szakmai előadásokra került sor. Németh Lajos meteorológus az éghajlatváltozás környezetünkre kifejtett hatásairól, Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat-és Növénykert szóvivője az urbanizáció állatvilágra gyakorolt kedvezőtlen következményeiről, Horváthné Pintér Judit, a ZÉOSZ elnöke a zöldtetők szerepéről, Krajcsó Nelli, a Slow Budapest mozgalom alapítója pedig a lassúbb tempójú, kiegyensúlyozottabb életmód előnyeiről számolt be.

Bár ez a nap rendhagyónak számít az O.K. Központ életében, a mindennapok is legalább ilyen zsúfoltak. Az előző tanévben több mint 5 500 középiskolás vett részt az O.K. Központ ingyenes képzési moduljain. Az intézmény a pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási tudatosság elősegítésére saját fejlesztésű tréningeket fejleszt a „szórakoztatva tanulás" jegyében. Idén több új tematikus programmal várják a diákokat, köztük a Földünk Világnapján is bemutatott „Környezetgazdálkodás" modullal, amelynek során a fiatalok tisztázhatják a környezettel és környezetgazdálkodással kapcsolatos alapvető fogalmakat, tájékozódhatnak a fenntartható fejlődés kérdéseiről, a megújuló erőforrások szerepéről, illetve az épített és természetes környezet viszonyáról is.

„A fogyasztói magatartás is szociális tanulás útján fejlődik, ezért nagyon fontos, hogy a környezettudatos gondolkodással már időben, a családon kívül az oktatásban, az iskolákban is találkozzanak a diákok." Dr. Virágos Gábor, az O.K. Központ intézményvezetőjének elmondása szerint a program egyik célja, hogy a gyerekek megtanulják, hogyan gazdálkodjanak megfelelően környezetükkel, miként ügyeljenek a fenntarthatóság szempontjainak figyelembe vételére, illetve a természeti források védelmére.

„A tudatos életmóddal, beleértve a környezetvédelmet, az örökséggazdálkodást vagy például az egészséges táplálkozást, mind édesapaként, mind a társadalmi ügyekben felelősen gondolkozó állampolgárként nap mint nap találkozom. A Jövő+ Fesztivál programjait azért tartom meglehetősen fontosnak, mert abban segítenek, hogy minél többen megálljanak egy-egy percre vagy délutánra és végiggondolják, mit teszünk meg és mit tehetnénk még meg a jövőnkért, hogy valóban jövőtudatossá váljunk. A megjelent nagyszámú érdeklődő fiatal azt mutatja számunkra, jó úton járunk!" - emelte ki a rendezvény lényegét Azurák Csaba, az OTP Fáy András Alapítvány kuratóriumi tagja.


Az O.K. Központ az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében támogatott, TÁMOP-3.2.1.B-11/1-2012-0001 azonosítószámú, „Középiskolások Országos Pénzügyi és Gazdasági Oktatóközpontja" című projektben került kialakításra. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 1 103 552 921 Ft.