-a a +a

Telt ház a „Digitális oktatás a Pénzügyi-gazdasági oktatás határok nélkül” című projekt rendezvényén

2018-04-13 11:10
Cikkhezk%c3%a9p

Az OTP Fáy András Alapítvány és a szlovákiai OTP Ready Alapítvány közös - Interreg V-A Szlovákia Magyarország Együttműködési Program keretében támogatott - projektjének workshopokkal egybekötött tájékoztató rendezvényére került sor a budapesti és a nyíregyházi OK Oktatási Központban 2018. április 12-én, melynek délelőtti és délutáni programjain összesen több mint 200 diák és felnőtt vett részt.

 

A rendezvényen a két alapítvány munkatársai a diákok, pedagógusok, oktatási szakemberek és a szülők számára ismertették a programban szereplő vállalásokat, az eddig elért eredményeket és a jövőben várható történéseket. A program tartalmának leghangsúlyosabb elemei az IKT eszközök, a robotika és a kódolás használatával fejlesztett pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási oktatási modulok fejlesztési lehetőségeinek felvázolása, a felnőttek számára készülő tananyagok, a megkezdett munkafolyamat részeredményeinek bemutatása voltak.

A délelőtt és kora délután folyamán Budapesten és Nyíregyházán általános iskolás diákok és kísérő tanáraik vettek részt a digitális modulokat tartalmazó robotikát, illetve alkalmazott gyakorlati, valamint „Pénzügyi Ninja Akadémia" programokon, amelyeken az elsők között ismerkedhettek meg a projekthez kapcsolódó legújabb oktatási fejlesztésekkel.



Délután a „Pénzügyi-gazdasági oktatás határok nélkül" elnevezésű szlovák-magyar közös projekt eredményeiről, a jelenben és a jövőben megvalósuló oktatási elemekről szóló rendezvény zajlott, amelyen a részt vevő felnőttek is - a diákokhoz hasonlóan - kipróbálhatták a projektbe beépíteni kívánt, újonnan kifejlesztett digitális megoldásokat.

A köszöntőt követően Fejes Larion projektmenedzser tartott tájékoztatót a megjelentek részére, amelyben összefoglalta a projekt célkitűzéseit, az elért és várható eredményeit. Az elsődleges cél az, hogy a képzéseken és a különböző szemléletformáló rendezvényeken keresztül minél több emberhez eljussanak a XXI. századi életben nélkülözhetetlen pénzügyi, gazdasági és gazdálkodási ismeretek, emelve ezzel a két ország pénzügyi kultúrájának szintjét.

Kiemelte, hogy a projekt keretein belül június 1-jén nyílik meg a legújabb, immár a negyedik OK Oktatási Központ Kelet-Közép Európában, egész pontosan Nagyszombaton. Ez egy 3 oktatóteremmel rendelkező központ lesz, amely a jövőben Szlovákia egész területéről, illetve Magyarország észak-nyugati részéről várja majd az érdeklődő diákokat, pedagógusokat és szülőket a pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási tréningmoduljaival. A projekt menedzsere felhívta arra is a figyelmet, hogy azon iskolák számára, amelyek esetében anyagi okok miatt nem megoldható az utaztatás kérdése, a projektben biztosított a lehetőség arra, hogy térítésmentesen utazzanak a diákok a képzésekre. Mindezidáig több mint 300 gyereket sikerült ily módon elvinni az Oktatási Központokba. Március 31-ig összesen 32 város, település 68 iskolájából 2901 diák vett részt a képzéseken, ebből 1494-et az OTP Fáy András Alapítvány trénerei, 1407-et pedig az OTP Ready Alapítvány munkatársai oktattak.

Ezt követően Mikóczi Angelika, az OTP Ready Alapítvány kezelője, egyben a szóban forgó projekt szlovákiai menedzsere beszélt a további tervekről, a projekt elemeiről. Hangsúlyozta, hogy az új, nagyszombati OK Oktatási Központ megnyitása földrajzi elhelyezkedése okán lehetővé teszi, hogy egyaránt fogadjanak magyarországi és szlovákiai csoportokat is.

A rendezvényen a digitális oktatás, a virtuális tér, a robotika témához illeszkedve Dr. Galambos Péter, az Óbudai Egyetem Biomatikai Intézetének vezetője tartott szakmai előadást „Együttműködés a virtuális térben" címmel.

Az OK Oktatási Központokban zajló fejlesztések irányairól szóló rövid összefoglalót követően a résztvevők kis csoportokban három workshop helyszínen próbálhatták ki a robotikával és a „Pénzügyi Ninja Akadémiával" kapcsolatos gyakorlatokat. Ezt követően Hanesz Angelika, a Talentum Cassoviensis Alapítvány kurátora, a szlovákiai robot-programozói metodika kidolgozója osztotta meg gyakorlati tapasztalatait az érdeklődőkkel a Lego robotok tanórai használatával kapcsolatban.



A rendezvényen bemutatott digitális megoldások, fejlesztések beépítésre fognak kerülni egyrészt mindennapi tevékenységünk során megtartott, diákoknak szóló képzésekbe, másrészt a projekt keretein belül újonnan kifejlesztett, felnőtteknek szóló tananyagokba is.

Az esemény mind időben, mind pedig tematikájában kapcsolódott az április 9 és 12. között tartott digitális témahéthez.

A rendezvényhez kapcsolódóan a szlovák-magyar gasztrokultúra jegyében zajló Gasztro Klub kereténen a vendégek és a projekt megvalósítói kötetlenül beszélgettek a sikerekről és az új oktatási lehetőségekről.

A visszajelzések alapján kijelenthető, hogy a programban részt vevő diákok és felnőttek is nagy várakozással tekintenek a legújabb, robotikára és IKT eszközökre építő, pénzügyi kultúrát fejlesztő programokra.


A fenti hír tartalma nem feltétlenül képviseli az Európai Unió hivatalos álláspontját.